- Zelf Bogen Maken -

Samengestelde houten bogen

(Home)


Mark van der Kreeft, Gelamineerde houten bogen met fiberglas

Al een paar jaar maakt Mark superstrakke bogen naar ontwerp van de legendarische Howard Hill.

Wil je weten hoe Mark deze prachtige bogen maakt? Lees alles in de zeer uitgebreide HANDLEIDING waarin alle stappen, materialen, berekeningen, maten  en 'geheimen' aan bod komen...

 

Voorbeeldpagina's uit de handleiding.

 

En als kers op de zelf-bogen-bouwers-taart: Mark maakt zijn eigen machines of past ze aan.

 

 


Ko van Keulen,  Boog voorzien van Rawhide

In welke rubriek deze boog thuishoort, is een beetje onduidelijk. Een met ruw leer beklede boog uit 1 stuk. Maar de rawhide vervult een constructieve taak en het is geen boog uit 1 stuk meer, dus we doen hem hier.

Onbehandeld leer is dusdanig taai dat je het als backing, oftewel rugversteviging, kunt gebruiken. Maar het is lang niet zo sterk als hout, bamboe of pees. Verwacht dus geen betere prestaties van je boog. Het ruwe leer kan dienen als een extra beveiliging wanneer je het hout niet helemaal vertrouwt, bijvoorbeeld als de draad niet goed loopt, of bij kleine beschadigingen in de rug. Het is sterk genoeg om deels gebroken bogen bij elkaar te houden. Ook kun je het gebruiken om extra op safe te spelen bij een goede boog. Daarnaast ziet het er mooi uit en kan het je boog, naast het functionele, ook een estetische opkikker geven.

Rawhide vind je in de vorm van hondenkluiven bij de dierenwinkel, of als onbewerkte vellen in de leerhandel. Je kunt het verlijmen met diverse lijmsoorten, zoals houtlijm en huidlijm. Die laatste heeft als voordeel dat het krimpt en dus extra spanning inbouwt, maar als nadeel dat het slechter tegen water kan. Na aanbrengen kun je rawhide nog afschuren om het dunner te maken, maar denk er altijd om dat het een laag is die trekkrachten op moet nemen. Dus niet te dun maken en als je korte stroken gebruikt, dan de eventuele naden laten overlappen!

 

Ko is een echte doe het zelver en doorzetter, die het bogenbouwen door vallen en opstaan onder de knie heeft gekregen. En doorzetten loont, want wat een fraaie boog!  Hieronder legt hij zelf uit hoe en waarom de rawhide is aangebracht.

"Dag Jan,
Hèhè, eindelijk de foto's van mijn hickory boog met rawhide backing. De essen boog waar ik eerder over berichtte is naar de ratsmodee door een tillerfout. Tsja....
Eigenlijk hoef je hickory niet te backen, maar aan deze zat een beschadiging, in de vorm van een losrakende splinter, die het toch nodig maakte. Dit euvel komt in mijn beleving meer voor bij kwartiers gezaagd hickory.
Ik heb de backing aangebracht zoals hierna beschreven, en hij zit perfect. Nog mooi om te zien ook. Het aanbrengen was relatief eenvoudig en ging als volgt: Rawhide een uurtje in lauw water leggen en daarna licht droog wrijven met een badhanddoek. Rug en leer voorstrijken met lijm en dit tien minuten laten drogen. Dan ruim lijm op de rug van de boog aanbrengen, rawhide plaatsen en goed aandrukken om alle luchtbellen eruit te persen.Vervolgens omwikkelen met medische bandage (gaas) en minimaal 24 uur laten drogen. Daarna randen afsnijden en afwerken. Eigenlijk een fluitje van een cent. De rawhide heb ik daarna 2x in de mahonie beits gezet en vervolgens de hele boog in de danish oil.  Het is een mooie boog geworden van 40 pond, die merakels goed en prettig schiet, zonder handschok en behoorlijk snel. Volgens mij hebben de holmegaard tips daar iets mee te maken."

Dat denk ik ook Ko!

 

Specificaties van de boog.   Soort hout: Hickory, uit balkje.   Lang n.t.n.: 183 cm = 72" Breed: 44 mm, parallel 46 cm.  Stijve tips lang: 25 cm.  Stijve tips breed: 30 mm verlopend tot 11 mm.  Stijve tips dik: 14 mm.   Handvat lang: 20 cm. Pees: Fast flight 16 dr.   Trekkracht: 42 lbs.  Backing: Rawhide.   Lijm: Tite bond 3.

 


Gelamineerde boog van Hickory en Mahonie.

Ten opzichte van massief hout betekent het maken van een gelamineerde boogstaaf een paar extra handelingen voordat je aan het uiteindelijke bogenmaken toe bent. Extra werk, tijd en geduld dus! Daarnaast zijn latjes maken en knoeien met lijm niet ieders grootste hobby. Maar voor wie volhoudt en rustig en precies kan werken, wacht een mooie beloning. Want dat je met lamineren erg fraaie en goed schietende bogen kunt maken, staat buiten kijf!  Hieronder een poging met hickory en mahonie.De rug van een boog moet goed tegen trek kunnen, daarom is gekozen voor een stuk rechtdradig, foutvrij spinthout van hickory. Erg taai spul! De buik daarentegen moet druk opnemen. In dit geval is gekozen voor mahonie, maar eigenlijk vooral vanwege de mooie kleur en het experiment. Het is niet bijzonder sterk in druk of trek, daarom is de boog rondom het handvat wat breder gelaten om meer drukkrachten aan te kunnen. Het kleurt wel heel mooi bij de rug! De riser, of verdikking van het handvat, betaat uit kernhout van hickory. Hier komen geen bijzonder grote krachten op, je kunt het kiezen op kleur en uiterlijk.

Het ruwe laminaat: Breedte ca. 5 cm; Lengte ca. 190 cm; Dikte rug ca. 4,5 mm; Dikte buik ca. 12 mm; Dikte riser ca. 24 mm. Alles gelijmd met watervaste houtlijm van Bison. In principe geldt: hoe sterker en harder de lijm, hoe beter de veerkracht van de boog. Witte houtlijm blijft in theorie altijd ietsje zacht, maar voor mijn doeleinden is het goed genoeg. Daarnaast werkt het prettig en delamineert (nog) nooit. Alle onderdelen voorbewerkt op de vandiktebank bij een bevriende aannemer. Daarna geschuurd OP een lang schuurblok.

De riser voor de zekerheid flink lang maken, minimaal 30 a 35 cm. Straks wordt deze weer grotendeels weggezaagd en geschraapt, maar hij moet dan wel heel soepel in de buik over kunnen lopen, zodat hij door de buiging niet losscheurt. Dus beter te lang dan te kort.

Op de foto zie je dat er voorspanning is ingebouwd door de boog reflex te geven. Hij is ca 12 cm naar de rugzijde gebogen tijdens het drogen. Met touwtjes en klemmen is geprobeerd er een redelijk ronde vorm in te krijgen (inspiratie: Nick Fennema). Doe je dit vaker, dan is een mal aan te bevelen. Na het tilleren gaat dit voorvervormen weer deels verloren. Voor beter vormbehoud kun je een laminaat maken van meerdere dunne lagen. Het buigen kost minder kracht per laag en elke laag zal dus ook minder neigen terug te veren na verlijmen.

 

Foto boven links: Tijdens het verlijmen kun je gebruik maken van touw, fietsbanden, tape, folie, lijmklemmen, enzovoorts. Hier is touw gebruikt (maar binnenbanden gaan beter!). Om te zorgen dat ook het midden van de dunne rug goed wordt aangedrukt, is er een extra stokje overheen gelegd en mee-omwikkeld.

Foto's boven rechts: De zaagvorm uit de gedroogde boogstaaf. Een langwerpig en spits model met naast het handvat een kort recht stuk. Breedste punt ca. 48 mm, toelopend naar ca. 10 mm.
Mmmmm, dat is lekker tilleren, zo'n egaal mooi stukje hout! De reflex zit aan de buitenkant van de werparmen. Die zullen eerst nog recht trekken terwijl de delen naast het handvat al rond staan. Stapje voor stapje verder en vooral, RUSTIG blijven. Bedoeling is uit te komen op een boog van ca. 40 pond op 29 inch treklengte.

LET OP. Laat de lijm goed uitharden voor je hem uit de klem haalt en nog meer voordat je gaat tilleren en daarmee de lijmlagen belast. Desnoods op een extra warme en droge plek. En liever een paar dagen te lang dan een paar uur te weinig (ja, ja... geduld, geduld, geduld...).

 

Gaandeweg, tijdens het tilleren, zijn de uiteinden nog iets smaller geworden, ca 8,5 mm bij de peesgroef. De nok is opgelegd met een stukje robinia. Dat is op zich een zware houtsoort, wat je eigenlijk niet wilt op de uiteinden van je werparmen. Maar het is maar een heel klein stukje en het kleurt zo mooi, dus vooruit.

Foto rechts: Niels aan het inschieten. Voordeel: hij is absoluut niet bang dat de boog zal breken (ook nergens anders voor trouwens) en ik kan van een afstandje toekijken om de vorm te controleren. Zzoeff...Tsjakkaa, Zzoeff...Tsjakkaa....Niels bedankt!  


Erik van den Oever, Robinia "Penobscot" boog.

Een boog die bestaat uit twee bogen achter elkaar wordt vaak een Penobscotboog genoemd. Deze naam is ontleend aan de Noord Amerikaanse Penobscot stam. Chief Big Thunder (Frank Lorin) zou dit model rond het jaar 1900 ontwikkeld hebben. (bron: Wikipedia). Een aparte verschijningsvorm en dus een kolfje naar de hand van Erik. En met deze boog en zijn grote gestalte doet hij een serieuze gooi naar de Nederlandse titel-variant van Chief Big Thunder!

 

Chief Erik schrjft er het volgende over: "De penobscot boog uit robinia is eindelijk klaar! Het is me wel een feestje geworden. Erg grappige boog en rap genoeg om 3D wedstrijden mee te doen. Ze is ongeveer  45-50 pond bij een booglente van 1,90 meter. Het aardige is dat je eerst allebei de bogen tillert, maar dat dat er in de gecombineerde boog net weer even anders uitziet. Gelukkig is er veel te knutselen en af te stellen met de drie(!) pezen.

Wat volgens mij de grote grap van dit dubbele boogtype is, is dat de trekkracht heel anders verdeeld wordt. Bij een 'normale' rechte boog is de opbouw van de trekkracht progressief. Met andere woorden, je hebt bij toename van de treklengte steeds meer kracht nodig per inch verder uittrekken. Bij deze boog is dit meer lineair, en blijft de trekkracht-toename per treklengte-toename bijna gelijk (vlakke powercurve). Als je dat niet gewend bent is het uiteindelijke pondage tijdens het maakproces moeilijk te voorspellen. Het lijkt net als bij een compound alsof er een soort let-off is. Voelt sowieso wel of er veel meer power achter het schot zit dan bij vergelijkbare 45-50 ponds rechte bogen.Voor de techneuten is het natuurlijk ook leuk om met de lengte van de kleine peesjes te spelen. Deze bepalen voor een groot deel de karakteristiek en de powercurve van de boog".

Erik is zelf ook niet zo snel uitgespeeld, zoals enkele dagen later bleek: "Heb inmiddels de robinia penobscot aan de einden zo'n 4 cm korter gemaakt, hetgeen me wat extra snelheid opleverde maar het eerder beschreven effect van lineair opbouwende trekkracht wat verminderde".

Om een goed beeld te krijgen van de snelheid van de boog is er ook een test met de snelheidsmeter gedaan. De resultaten kun je zien in de Prestatie Referentielijst. Kijk bij "Selfbow Penobscot - 50 lbs". Zoals je ziet presteert ze inderdaad prima, zeker als je bedenkt dat de testpijl iets te zwaar was.

Voor actiebeelden van deze en andere Penobscots: http://www.youtube.com/watch?v=Y0-7QKaIT9M

 


Handboogvereniging Robin Hood Steenwijk, diverse bogen.

Een top-initiatief van de leden van Robin Hood. Met een groep zelf bogen maken. En dat ook nog eens op een prachtige locatie met veel ruimte en alle hulpmiddelen bij de hand.

Alle Jansen, een van de deelnemers, aan het woord: " Dit voorjaar werd één van onze leden geïnspireerd door het lezen van de Zelfbogenmaken-site. Met name door de artikelen over gelamineerde bogen. Onze club telt nogal wat houtschutters en die zijn allemaal benaderd om gezamenlijk gelamineerde longbows te gaan bouwen. Enkele leden reden naar Arnhem om het nodige hout te kopen en ook werd daar nog een bezoek gebracht aan Baptist voor gereedschap. Maar hoe kom je aan bamboe? Toevallig liepen de kopers bij de houthandel Simon Longbow tegen het lijf die nog wel een stam bamboe had liggen die we konden overnemen.

Na het bestuderen van de beschrijving van Nick Vennema en andere lectuur, zoals Houtkoorts, werd een  begin gemaakt met het verzagen en verlijmen van de diverse houtsoorten. Binnen onze club zijn een aantal mensen altijd bezig met hout en de kennis van houtbewerking is dus ruim aanwezig. Afspraken werden gemaakt, want er zou vele zaterdagmorgens gewerkt moeten worden. Omdat de werkplaats geen plaats biedt voor alle 11 bouwers werden we in ploegjes verdeeld. Die ploegjes wisselden vaak van samenstelling zodat we elkaars vorderingen in de gaten konden houden.

11 bogenbouwers met 11 meningen en de meest logische meningen werden gebruikt. Zoals je begrijpt hebben we tijdens het bouwen veel gelachen. Er werden echter ook fouten gemaakt. Met de beschrijving van Nick Vennema erbij kwamen we een heel eind, maar toch gingen een aantal bogen torderen. Dan maar weer schrapen en schuren. Ondergetekende had al eens een flatbow bij Jan gemaakt maar een gelamineerde boog is toch wel wat anders. Mijn spreekwoordelijke emmer (om af te koelen) was niet voorhanden, zodat mijn boog op een gegeven moment ergens heel erg veel door ging buigen. Teveel bleek later. Zo kwamen er meer fouten naar voren en van de 11 bogen die we geprobeerd hebben te maken, zijn er uiteindelijk 4 gelukt. Eén ding is zeker. De samenhang van de houtschutters binnen onze vereniging is nu nog groter en we hebben veel gelachen en veel geleerd. We blijven de moed erin houden want ik hoorde al stemmen opgaan over een NIET gelamineerde flatbow. Of juist wel een gelamineerde? We zullen zien wat het wordt."

Zoals gezegd, een geweldig initiatief mannen van Robin Hood. Jammer dat er relatief veel bogen gesneuveld zijn. Ik vermoed dat dit te verklaren is door te weinig ervaring met tilleren. Dat is een kunstje dat je toch wel een paar keer moet oefenen. Een klein voorbeeld aan de hand van bovenstaande linker foto. De boog buigt uitsluitend vlak naast het handvat. Dat moet verholpen worden lang voordat hij zover wordt uitgetrokken of zo opgespannen blijft staan.  Nu worden die plekken overbelast en ontstaat grote kans op breuk of extreme set en drukscheuren. Dat moet je wel even leren zien. Daarom zou ik voor de volgende keer adviseren: zo simpel mogelijke bogen (ongelamineerd?) en mail me gerust als het zover is, kom ik gezellig meedoen!

Meer foto's zie je op de site van Robin Hood.

 


Erik van den Oever, volledig houten compoundboog.

Dat Erik wel van een uitdaging houdt, wisten we al van de boog uit een krulhazelaar.  De spanning liep dan ook flink op toen Erik bovenstaande foto stuurde met de vraag: "Stel, je hebt nog wat oude maar mooie stukken taxus, een brokje essen en een oud stuk speelgoed. Tot overmaat van ramp houd je ook nog eens van moeilijke bogen maken, .....wat zou je daar dan eens mee kunnen doen??"

Zo te zien wist hij er wel raad mee. Zie hier: een volledig houten compoundboog!

 

De foto's laten zien dat deze uitdaging volledig is aangegaan. Alle onderdelen zijn gemaakt van hout, alles is tot in detail doordacht en afgewerkt en de boog werkt volledig. Het resultaat: een erg fraaie boog met mooie en originele oplossingen.

 

Het tilleren van zo'n boog is een sport op zich. Per zijde moeten er twee werparmen tegelijk worden afgesteld: het zogenaamde "synchroon tilleren". Aan de andere kant heeft zo'n boog het voordeel dat de werparmen kort zijn en minder diep buigen, waardoor het tilleren eenvoudiger is dan bij een "gewone" houten boog.

Degenen die bekend zijn met compoundbogen zien waarschijnlijk de volgende uitdaging al: het toepassen van asymmetrisch gemonteerde wielen en het gebruik van 'cams'!

 

Wil je de boog in actie zien: Kijk hier of klik op de grote foto's. Daarnaast is Erik een regelmatige bezoeker van 3D wedstrijden, dus grote kans dat je deze boog daar binnenkort eens ziet verschijnen. 

Nog wat specificaties: de boog trekt circa 60 lbs @ 29 inch.

 

Voor zover wij konden nagaan zijn er weinig of geen vergelijkbare volledig houten compoundbogen gebouwd (november 2012). Maar mocht je er een weten, geef het a.u.b. door.

 

 


Erwin Blom. Hout, hoorn en pees.

Erwin heeft circa anderhalf jaar terug een workshop Zelfbogenbouwen gevolgd, maar heeft zijn opgedane kennis en bogenbouwkunsten flink uitgebreid naar de wereld van composietbogen. We spraken elkaar weer tijdens een bogenbouw-demo in de feesttent te Warns.

Erwin aan het woord: "Leuk om jullie weer eens gesproken te hebben. Veel bijgeleerd op die dag. Heb net een tuinbank omgetoverd naar een simpele tillerbank en het werkt nog ook. Grappig hoe creatief en inventief je wordt als je niet zoveel ruimte hebt.

Goed, de hoornen bogen.
De eerste die ik gemaakt heb was van hoorn, hout, leer en pees. en niet te vergeten: huidlijm. Wanneer je werkt met een houten kern wordt de constructie vele malen moeilijker dan zonder die kern (zie hieronder). De dikte van de lat bepaalt voor een groot deel hoe krachtig de boog wordt. De lat en het hoorn moeten, ten behoeve van de hechting van de huidlijm, worden voorzien van groeven . De houten tips worden IN de lat gelijmd zodat alles 1 geheel blijft.

In de tweede zit geen houten kern. De lengte van nok tot nok is circa 120 cm. De dikte van het hoorn is 4-5 mm, tapering naar 2-3 mm. Het houten handvat is een mooi stukje hout wat naar eigen behoefte gemaakt kan worden.De houten uiteinden lijm of kit je op het hoorn. Het handvat lijm of kit je ook op het hoorn. De omwikkeling met pezen houdt alles stevig bij elkaar. De constructie is nu klaar. De boog wordt nu in een reflex (buiging naar de rugzijde) gedrukt en de werparmen aan elkaar gebonden. Er ontstaat een soort cirkel. Nu is de tijd gekomen om in de lengte pezen op de rug van de boog te lijmen. Des te meer lagen des te meer trekkracht. Deze boog trekt “maar" 35 lbs @ 28".

 


 
boog 1                                                                                                                               boog 2

Nog een tip van Erwin: Op youtube staan mooie filmpjes over het maken van Koreaanse (en andere composiet) bogen. Wil je meer weten over het lijmen en dergelijke, zie dan eens op de handleiding van Alex Wittenaar.

 

 


Jesse Huybrechts. Boog van essen met backing.

Op de rug van je boog kun je een laag materiaal aanbrengen wat goed tegen trek kan. Een zogenaamde "backing". Het voorkomt dat je boog breekt en bij gebruik van het juiste materiaal kan het zelfs de prestaties van je boog verbeteren. Deze boog van Jesse is voorzien van een originele backing. Jesse legt uit hoe hij zijn eerste boog nagenoeg onbreekbaar maakte.

"Hallo Jan, 
Het is mijn eerste boog en daardoor zal er vast wel wat op aan te merken zijn. (Niet te bescheiden Jesse, ziet er goed uit.). Wat wel uniek is aan mijn boog, in vergelijking met anderen op de zelfbogenmaken site, is de backing. Deze heb ik gemaakt van 'dryer tape' en aangebracht met houtlijm. Deze tape is een rol fiberglass die gebruikt wordt om gyproc muren (gipsblokken) te verstevigen aan de voegen.
Met vriendelijke groet, Jesse.

 

 


Sjoerd Bijkerk. Beuken en hardhout.

 

Sjoerd heeft in 2009 meegedaan aan het Pijl- en bogenbouwersweekend en heeft de smaak goed te pakken.

Sjoerd over zijn nieuwste creatie: "De boog bestaat uit een backing van beuken en een belly van hardhout. Het hout komt bij de Gamma vandaan voor ongeveer 13 euro in totaal. (Gamma heeft op de een of andere manier betere houtkeuze dan Karwei vind ik). De 2 lagen zijn simpelweg op elkaar gelijmd met gewone Bizon houtlijm. Daarna vastklemmen en een nacht en een dag laten drogen. Vervolgens met een schaaf de punten slank maken, en tot slot met een rasp en een scherp mes de tiller verfijnen. Goed schuren, en het insigne erin branden met een soldeerbout. Tot slot 2 lagen blanke hoogglans lak erover en een mooie vlaamse pees van linnen draaien. De lengte van de boog is zo´n 186cm. De breedte in het midden, 3cm. De punten lopen taps toe tot 1cm. Ze trekt rond de 30 pond bij 28 inch treklengte."


 

 

Nick Fennema. Ipé met bamboe.

Een paar jaar geleden begon Nick zijn bogenbouw carriere met een boog van stalen omheiningspaaltjes. Zie 'Bogen van kunststof en metaal'. Ondertussen is Nick gegroeid en zijn bogen ook.

Nick: " De boog trekt 110 pond op 32". De lengte is 74" van nok tot nok, de breedte is 1 1/4". De buik is van ipé en de rug van bamboe. De bamboo slats zijn eerst dunner gemaakt met haalmes en spookschaaf, daarna met surform op diepte gebracht, en afgevlakt met een bandschuurmachine. Zonder reflex verlijmd met Titebond3 en met aanelkaar geknoopte binnenbanden geklemd. Het stuk ipé heb ik ook geschuurd met de bandschuur, daarna met verfkrabber er nog even overheen. De lijm en het  ipé heb ik, met dank aan Jorik, in Arnhem weten te krijgen. Het bamboe komt uit Kesteren, in de buurt van Arnhem. De boog heeft simpele selfnocks, en een 'bowyers-mark', wat niet meer is als een simpel kruisje, om het handvat aan te duiden. Een aandachtspunt is de hoek van de nokjes. Het is zeker aan te raden om deze groter dan 45 graden te maken, aangezien de pees er snel uit kan klappen (wat bij mij ook gebeurde). Nu heb ik de hoek vergroot, en heb geen problemen meer gehad. Al met al ben ik erg tevreden met deze boog."
 

Nieuwsgierig naar Nick zijn verdere lamineer- en bogenbouwkunst? Kijk dan eens hier.

 

 


Alex Wittenaar. Diverse houtsoorten bekleed met pees.

Alex stuurde al eerder wat mooie plaatjes van bogen waarbij de rug met dierenpees is bekleed. Deze beauty is bekleed met slangenleer om de laag pezen te beschermen.

De boog is gemaakt van een stuk erg mooi taxus en op de rug zijn ca 10 pezen gelijmd. De lengte van de boog is ongeveer 158 cm (62 inch) en het trekgewicht circa 30 kilo (66lb.)
 


Marcel van der Does, essen en bamboe.

Na enige experimenten met massief bamboe is dit wat Marcel noemt zijn eerste echte boog. Gemaakt van een essen plank met een backing van bamboe. Lengte tussen de nokken: 70” , Breedte: 4,5 cm. Trekkracht 45 pond bij 28” treklengte.

Marcel over het maken van deze boog: "Het was best lastig omdat de draad uit de plank liep, er een soort dichtgegroeide wormgangetjes (?) in zaten en er een erg stijve plek zat op 2/3 van de bovenste werparm (uitloper van een noest?). Ook was de gehele onderste werparm beduidend stijver dan de bovenste (waardoor ik die niet hoefde in te korten). Probleem met ongeschaafd hout kopen is dat je de kwaliteit niet goed kunt beoordelen. Door niet constante gereedschapsdruk “propellert” ie enigszins (daar had je nog zo voor gewaarschuwd in je boek, maar ja, beginnersfoutjes horen er toch bij). Gelukkig is dit symmetrisch gebeurd (want ik heb de boog wel steeds omgedraaid) en omdat nokken en handvat op 1 lijn liggen maakt het verder niet uit.

Wat me opviel bij het tilleren is dat je bij lamineren een boogstaaf krijgt waarvan de som zeker meer is dan de delen. Het laminaat gedraagt zich anders dan bamboe of essen alleen. In elk geval een stuk stijver, waardoor de werparm best plat is naar de uiteinden toe. Ook verloor de boog bij afwerken en inschieten nauwelijks trekkracht.

Voor het lijmen heb ik Bindan Propeller lijm gebruikt (van Asgaard Archery). Een zeer sterke houtlijm. Beide delen met een paar lijmklemmen op elkaar gezet en daarna met binnenbanden strak omwikkeld. Dit heeft tot een best aardige verbinding geleid (voor een beginner). De rugzijde van de bamboe heb ik enigszins vlak geschaafd en verder overal de buitenste laag weg geschraapt, dat ziet er erg mooi uit. Afgewerkt met jachtlak, de bolle glans eraf gepoetst met fijne staalwol. Na zeker 600 schoten houden lijm en tiller zich prima. Enige zichtbare schade is dat aan buikzijde bij zo’n wormgangetje een klein randje in de lak voelbaar is!"

 

 


Alex Wittenaar. Diverse houtsoorten bekleed met pees.

Alex is sinds 2 jaar aan het "knutselen" en inmiddels is het een flinke hobby geworden.

Alex: "Het begon allemaal toen ik op reis in Canada iemand ontmoette die mij de boeken 'The Traditional Bowyers Bible' liet lezen. Ik wilde het wel eens proberen, een boog maken. De bogen heb ik tot nu toe allemaal gelijmd met sinew (pees op de rugzijde,J) Inmiddels heb ik bogen gemaakt uit verschillende soorten hout: Berk, hazelaar, jeneverbes (later gelamineerd met taxus), taxus, amerikaanse vogelkers. Ik ben gegrepen door het design van de noordwestkust indianen en veel van mijn bogen hebben dat korte brede design. Mijn sterkste boog is ongeveer 35 pond denk ik.

De pezen (om op de rug te lijmen, J) heb ik tot nu toe altijd besteld via een website in de VS: www.3riversarchery.com. De lijm, hideglue, kun je daar ook bestellen. Hoe je het aanbrengt op de boog staat in principe goed beschreven in de boeken 'The Traditional Bowyers Bible'. Het is in feite een simpel proces. Alleen het uitelkaarhalen van de pezen tot kleinere vezels is een rotwerk waar je wel even de tijd voor moet nemen. Ik heb het nu toch al wel een aantal keren aangebracht op een boog en kan wel zeggen dat het een sterk goedje is. Ik heb hier in Europa nog geen leverancier gevonden die gedroogde pezen aanbiedt. Wellicht een slagerij."

 

 


Frits Sihan. Diverse houtsoorten.

 

Frits Sihan maakt ook fraaie samengestelde bogen. Frits zelf aan het woord over de boog op de foto:

"Het materiaal is essen. De back heb ik versterkt met houtfineer(Hickory). Met twee componenten expoxy lijm van Bison heb ik het houtfineer geplakt. Het handvat heb ik iets te dun gemaakt, waardoor de greep niet zo vast werd. Ik heb een blok tropisch hardhout gebruikt om het te verstevigen en wat meer body te geven.
Het hout heb ik behandeld met drie lagen gekookte lijnolie. Achteraf is het hout niet van beste kwaliteit, omdat de nerven niet echt parallel lopen. De kans op breken blijft dus aanwezig.

Ik heb de boog op de schietbaan getest. Tot mijn verbazing schiet hij op  18 meter redelijk zuiver. Van de 18 pijlen raakte ik 2 een 10, 8 pijlen zaten in de 9 en de 8 en de rest waren afzwaaiers. Op de lange afstand heb ik hem nog niet kunnen testen.

Trekkracht is ongeveer 15 kg, dus 30 lbs. Lengte is 1,81 m. Pees is van 12 draden B50.

Bij het maken van houten bogen is mijn grootste probleem: hoe kom ik aan bogenhout zoals essen, taxus enz. In Rotterdam heb ik een houthandel gevonden die een redelijk assortiment verschillende houtsoorten heeft. Afhankelijk van welke verkoper er staat kan ik geschikt hout kiezen. Ik heb nu maple met een prachtige parallelle nervenstructuur. Ik heb daar hoge verwachtingen van."

 

 

 

 

 


Simon Van der Heijden. Diverse houtsoorten.

 

77 pond!

 

Simon van der Heijden is ook lekker aan de gang. Mooi getillerde bogen met een robuuste basic uitstraling.

Simon aan het woord: "Ik zaag eerst een backing (rug) tussen de 3 en 5 mm dik. Deze maak ik van Hickory of Essen. Daarna zaag ik een belly-stuk (buik) op maat. Ik gebruik elk hout dat geschikt kan zijn waaronder Essen, Esdoorn, Iepen, Accacia en Kersen. Daarna lijm ik de stukken op elkaar met gewone witte houtlijm. Dit doe ik of met lijmklemmen of met touw en een heleboel houten wiggen. Als het droog is, teken ik het profiel op de back en zaag ik dat uit, daarna ga ik tilleren.

Meestal neem ik 2,5 cm dik vanaf het handvat tot 1 cm dik bij het uiteinde. Met spookschaaf en rasp haal ik het hout eraf. Door vaak te "floortilleren" kijk ik of er geen knikken en dergelijke ontstaan. Als ik een arm geheel heb getillerd doe ik de andere en gebruik ik de tillerstok voor het fijne werk.

Door een boog te lamineren kunnen sommige kleine foutjes in het belly-hout geen kwaad, zoals dat de draad eraf loopt of een paar hele kleine noestjes."

Robinia

 

 


Jeroen Drenth. Robinia longbow met essen backing.

Jeroen zijn ervaringen met robinia en essen lijken hier bij elkaar te komen. Zie ook: 'houten bogen uit 1 stuk'.

Jeroen: "Zoals ik je heb laten weten moest ik mijn robinia boog redden met een verbandje. (redactie: scheurvorming in rug waar draad niet gevolgd was. ) Voorlopig lijkt hij het te houden. Echter om niet zonder goede boog te komen zitten ben ik meteen aan een nieuwe begonnen. De backing is van essen en de belly van robinia. De backing heb ik bij iemand met een schaaf- en vandiktebank op 5mm laten maken. De draad heb ik dwars op de boog gezet. De belly heb ik daar ook even laten schaven om een goed lijmvlak te maken. Ik had nog geen epoxy lijm, dus heb ik conctructie lijm gebruikt. Ik heb geen lijm klemmen gebruikt, maar 3 keer omwikkeld met 50mm breed inpak tape. Ik heb een model gekozen zonder riser, omdat ik dat mooier vind. Wel is hij vrij lang. Te.weten 195 cm tussen de nokken. De witte koehoorn nokken komen bij het slachthuis vandaan. Het trekgewicht heb ik nog niet gemeten, maar ik schat tussen de 45-50 pond. H ij is vrij licht van gewicht geworden. Hij slaat daardoor weinig en schiet snel en soepel. Hopen dat de lijm het houdt."

 


Hendrik Keizer. Longbow

 

Deze boog is gemaakt voor een "Maak je eigen boog" clubwedstrijd van Odulphus Stavoren.

Er ontstonden te grote krachten op 1 plaats, doordat de werparm niet gelijkmatig boog. Tevens liep de draad uit de essen laag op de rug. Deze bezweek het eerst, waarna de onderdelen delamineerden.

Wel sneu vanwege al dat werk, maar Henk kon er al snel weer om lachen (tenminste...).

 

 

 

 


Jan van der Veen. Boog 7, bamboe

Bamboe is een prachtig materiaal voor de beginnende en ervaren bogenbouwer. Je lijmt wat, je schaaft wat, je trekt eens wat uit en bamboe vindt het allemaal best. Ideaal om te experimenteren met het buigen van de boog (tilleren).

"De waterski" komt uit 1 stuk bamboe en heeft een opgelijmd handvat welke asymetrisch is geplaatst. Dit omdat het dikteverloop van de stam gehandhaafd is, waardoor het ondereind dikker en dus stijver is.

Verhitten van het bamboe boven de gasvlam verhardt het materiaal en maakt de boog stijver en sneller. De harde buitenkant van het bamboe is gebruikt als buik.

De pees is gemaakt van een stuk sisal-touw. Voor bogen tot ongeveer 30 lbs voldoet dat prima. Wel even in de was zetten om pluizen en slijten te voorkomen. Met lijm insmeren kan ook.

 

 

 

 

 

 


WIE VOLGT?

 

 

 

(Home)