Pijlen, Punten

(Home)

 


Draadnagel met schroefdraad. Lars Kossen

Ook wel leidingklem-spijker, odo-dubbel of slagpen M6-40mm. Het is in ieder geval een spijker met een eindje schroefdraad en ze hangen in de bouwmarkt bij de gas- of waterleidingspullen.

De schacht net iets dunner voorboren dan de dikte van het schroefdraad. Daarna flink omwikklen met garen of tape.

Superlijm of dergelijke aanbrengen en de punt stevig aandrukken en erin draaien. Hopla.

Een aluminium of stalen buisje kan ook goed werken om de kop te verstevigen of te verzwaren.

 

 


Schroef

Het voordeel van deze punt is, dat als je hem in hout o.i.d. schiet, je hem er gewoon weer uitdraait.

De kop van een schroef afzagen en met wat lijm in de voorgeboorde schacht draaien.

Deze schachten zijn, tegen het splijten, omwikkeld met gewoon schilderstape. Dat blijkt taai spul te zijn als het wat nat is geweest. Gewoon meelakken en dan gaat het tijden mee.

 

 


Gegalvaniseerd ijzeren bevestigingsplaat.

Men kope in de ijzerhandel voor 50 eurocent een metalen bevestigingsplaat van ca 2 mm. Men neme een scherpe ijzerzaag en ziedaar, 5 a 6 fijne punten komen rap tevoorschijn. Sleufje zagen, touwtje binden, lijm erop en klaar is Kees.

Afgebeelde punt is 3 x 1,5 cm. De steel is ca 2,5 x 0,9 cm.

Rond de hoeken goed af, zodat de pijl gemakkelijk uit het doel gaat. Breng veel lijm aan op het bindsel en laat dat goed uitharden. Dat scheelt een hoop in slijtage.

PS: Pijlen met snijdende zijden zijn in Nederland niet toegestaan. Zie op pagina Wetgeving.

Deze punt is dus illegaal als je hem scherp slijpt op de kanten. Of het wel mag met botte zijkanten durf ik niet te zeggen.

 

Om snel veel platte punten te maken is een laser- of watersnijder natuurlijk ideaal. Dan heb je zo een honderdtal mooie punten, en allemaal precies gelijk ook!

 


Bodkin. Jeroen Drenth.

Jeroen: "De punt die ik gesmeed heb is een bodkin. Deze punt is erg eenvoudig en snel te maken. Aangezien ze in de middeleeuwen veel pijlen nodig hadden is dit een goede keuze. Komt nog bij dat hij met een zware boog in staat is harnas en maliŽn te doorboren. Ik heb het uitgeprobeerd op een stukje 1mm plaat. Hij gaat er ongeveer 4cm doorheen. Mijn boog is slechts 50pond, toen schoten ze met 70 tot 150 pond. Op de site van Pip Bickerstaffe staan fotoīs van Mark Stretton, moet je maar eens gaan kijken. Op een workshop 'pijlen maken' van de NvVTH (zie 'links') heeft Mark een keer laten zien hoe je een bodkin smeed. Neem 8 of 10mm ijzer en stook het uiteinde heet. Smeed hier een lepelvormig blad van. Smeed dit flapje om en je hebt een huls voor de pijlschacht. Zaag hem van de staaf af en sla, na het heet stoken van het uiteinde, steeds om en om een vierkante punt."

 

 

 

 


RVS buis.

Niet de mooiste, wel snel te maken en ijzersterk.

Van een rvs buisje het uiteinde platknijpen / -slaan en daarna scherp vijlen. Aan te brengen met bijvoorbeeld constructie-(bruis)-lijm. Daartoe de binnenzijde van de punt flink opruwen.

 

 

 

 

 


RVS / aluminium. Lars Kossen

Beetje bewerkelijker, maar ook solide. Kern van rvs bout, gevat in een aluminium buisje met schroefdraad. Geheel goed scherp slijpen naar behoefte.

 

 

 

 

 

 


 

Wie volgt? Laat je lekker gaan.

 

 

 

(Home)