Pijlen, Veren

(Home)


Aardigheidje: rietpluimen

Mocht je een keer dringend verlegen om veren zitten, dan kunnen enkele rietpluimen je tijdelijk soelaas bieden. Niet zo goed als veren, maar het schiet.

Maar let op: bij de eerste schoten ontstaan er behoorlijke stofwolken van rondvliegende zaadjes en pluisjes!!

 


Veren plakken "Primitive style"

Er bestaan allerlei verenplakkers om je bij dit karweitje te helpen, maar hier de basismethode.

 

Alles wat je nodig hebt voor een mooi setje veren aan je pijl.

1) Een zwaan, gans of reiger voor een paar mooie grote veren (andere grote vogel is ook goed).

2) Schaar, lijm en DUN garen.

3) Vier rechter handen.

 

 

 

 

 

 

Lees eerst het deel over Natuurveren even verderop voor info over de selectie en het prepareren van de veren.

Je kunt de veren eerst een half uurtje in heet water leggen. Worden ze lekker zacht en rekbaar. Maar kan ook zo.

Deze methode vergt weinig gereedschap maar wel enige oefening. Bindt de veren eerst vast aan de achterkant. Doe dit door eerst wat lijm aan te brengen, zodat het garen meteen blijft zitten. Bind de veren 1 voor 1 vast met enkele omwikkelingen. Daarna kun je ze nog even herschikken en gelijk verdelen. Nu verder afbinden en lijm over het bindsel aanbrengen. Laat dit goed drogen.

 

 

 

Nu aan de voorzijde. Laat de veerschachten hier eerst extra lang, zodat je daar de veren strak aan kunt trekken. Breng weer eerst wat lijm aan zodat het garen kleeft. Plaats 1 voor 1 de veren en omwikkel ze slechts enkele malen. Let er op dat ze tegen hun natuurlijke "twist" gedraaid worden. Dan draait de pijl goed tijdens de vlucht. Zie ook het stukje Natuurveren hieronder.

Nu ga je ze 1 voor 1 strak trekken en omwikkelen. Ga door tot ze allen mooi strak en vast zitten.Snijdt de restjes van de schachten af en maak alles mooi glad met garen en lijm.

 

 

 

Daarna met de schaar in model knippen.

Als je ze er goed strak op weet te krijgen is lijmen van de veren verder niet nodig.

 

 

 

 

Met het dunne garen is een gladder oppervlak te maken dan met bijvoorbeeld het dikkere ijzergaren, waarbij dikkere 'ribbels' ontstaan. Voor sterke verbindingen, zoals bij punten, gewoon wat vaker omwikkelen en dik in de lijm zetten.

 

 


 

Veren stomen

 

Deze foto is genomen na een nat schietfestijn, zoals te zien is aan de broek die ligt te drogen.

De natuurveren plakten zowat aan de schacht vast. De oplossing hiervoor is om ze even in de stoom te houden (bijvoorbeeld tijdens het pannenkoekbakken). Hierdoor worden de veren zacht en gaan ze weer "open" staan.

 


Natuurveren

Ten eerste moet gezegd dat echte natuurveren sneller slijten dan "natuurveren" van de fabriek. Wie kan me zeggen wat ze er daar mee doen?

Als je natuurveren gebruikt, bekijk je de vogels toch anders. Laatst vloog een zwaan voorbij en zei mijn zoon: Kijk pap daar gaat een grote bos veren! Of als een dode buizerd langs de snelweg ligt, blijk je in staat tot halsbrekende toeren. Het bemachtigen van veren is soms een hele toer. Bevriend raken met jagers is een goede mogelijkheid om aan bijvoorbeeld ganzenveren te komen. (Waarom niet weer jagen met traditionele pijl en boog introduceren in Nederland?)

 

 

 

Voor een traditionele boog en zelfgemaakte pijlen zijn grote veren erg effectief. Van deze grote zwanenveren op de foto zijn vaak 3 per pijl nodig. De zwarte veren zijn van ganzen. De zwanenveren zijn goed, maar die van ganzen beter. Daar tegenover staat weer dat je die grote witte veren beter terug vindt in veld of bos. Niet dat we missen hoor..........hum, maar meestal gebruik ik de witte.

 

 


Sorteer de veren op linker en rechter vleugel. Wat links of rechts is maakt niet uit als je ze maar gescheiden houdt en gebruikt. Gebruik per setje pijlen, veren van dezelfde kant. Deze pijlen zullen in de vlucht allemaal de zelfde kant op draaien.

 

Deel de veren langs de schacht. Je kunt ze ook van elkaar trekken. (Na enige oefening, en een paar verprutste veren dan.) Ze worden dan meteen flinterdun. Zwanenveren, zoals afgebeeld, hebben een zeer brede harde schacht. Deze is gemakkelijk door te snijden.

 

 

 

 

 

Daarna de veer op lengte brengen en de schacht zo dun mogelijk maken met mes, schaar, vijl en schuurpapier. Hierdoor kan de veer beter recht op de pijl gelijmd worden. De klem van de verenlijmer komt hierbij goed van pas om de veren vast te houden . Je kunt ze ook tussen twee latjes klemmen.

 

 

 

 

 

 

 

Het draaien van de pijl is een must!. Kleine afwijkingen in de pijl worden daardoor teniet gedaan.

 

Om de pijl te laten draaien, moeten de veren er gedraaid op aangebracht worden.

Op de foto zie je, naast de pijl, een losse veer. In de richting van de pijlpunt draait hij naar links. Als we hem op de pijl aanbrengen draaien we de voorkant juist naar rechts, tegen zijn natuurlijke buiging in. De veer gaat als het ware open staan.

De mate van draaiing heet "spoed". Veel spoed levert een zuiverder pijl op, maar het remt ook af omdat de veer dwarser op de schietrichting komt te staan.

 

 

 

 

 

 


De manieren waarop de veren worden aangebracht zijn legio. In dit voorbeeld zijn de veren aangebracht met een "verenplakker" en bisonkit.

De vorm van de veren kan ook per schutter verschillen. "Vierkante" veren zijn lekker stoer en leveren een groot oppervlak en zijn bij dezelfde lengte dus effektiever. Min of meer parabolisch gevormde veren lijken zich op termijn beter te houden. Twee redenen zouden kunnen zijn: 1) door de stroomlijn slijten de veren minder bij het handvat; 2) als de pijl het doel raakt slaan de veren, door het harde remmen, naar voren. De kleine veerhaartjes vooraan zijn sterker en vangen de langere op. Hierdoor 'breken' de veerharen minder snel.

De boven afgebeelde veren zijn in model gebracht met een schaar. Knip tegen de stroomlijn in, dus vanaf de nok.

 


Veren kun je ook bij Marskramer kopen of aan een indianentooi van Intertoys. Lekker snel en ze hebben dan meteen een mooi kleurtje!

 

 

 

 

 

 


 

Deze veren van Jeroen Drenth zijn aangebracht door middel van een omwikkeling. In combinatie met lijm een degelijke methode met een fraaie traditionele uitstraling.

 

 

 

 

 

Jeroen: "Dit soort pijlen maak ik altijd van grote veren van zwanen, ganzen, of pauwen. Dat staat wel lekker ruig. Ik plak ze met lijm en omwikkel ze met ijzergaren. Daarna even wat lak op het garen, zonder de veren te raken, dan blijft de boel mooi op zijn plaats."

 

 

 

 

 

 

 


 

Tsja, hoe simpel wil je het hebben? Rolletje tape en klaar. En 3 veren moet ook lukken denk ik.

Dezen zijn van Cor Boer

 

 

 

 

 

 

 


 

WIE VOLGT?

(Home)