Pijlen, pijlen, pijlen, in soorten en maten....

(Home)

 


Traditionele pijlen, Jankees Braam

Je hebt "doe het zelfers" en je hebt "doe het zelfers". Maar als je zelfs je eigen gereedschap maakt behoor je volgens mij tot de categorie "Doe het Zelfer" met hoofdletters!

 

'Making arrows: the hard way', by Jankees Braam.

"Ik ben nu al een poosje bezig om mijn eigen pijlen en bogen te maken, en dan bij voorkeur op de ‘oude’ manier. Wat betreft de pijlen is dat met ganzen- of zwanenveren, traditionele huidenlijm en linnen omwikkelingen.
Eerst heb ik een "planingboard" of een schaafplank gemaakt: een simpel stuk hout met een groef erin waar de pijlschacht in komt te liggen. De vierkante schachten zijn met de handzaag uit een plank eiken gehaald. Ze worden op de schaafplank geschaafd en ondertussen steeds gedraaid. Dat levert na enig oefenen nette ronde schachten op.


 

"Vervolgens zelf een schaaf gefabriceerd. Het is/was trouwens traditie dat een timmerman zijn eigen schaven maakt(e), het zou mooi zijn als die traditie wordt voortgezet.
Het is in mijn geval een blokschaaf uit een stuk Hickory geworden. Dat had ik nog over van een zelfgemaakt boog. Het schaafblad wordt hopelijk nog vervangen door een hand gesmeed exemplaar."

 

De fotoreeks laat de productie van een setje "Standards"  zien. De Standard is een van de categoriŽn die zijn ontwikkeld door de Englisch Warbow Society en onder andere ook worden gehanteerd door de Dutch Warbow Society. Het zijn zware pijlen, bedoeld voor zware oorlogsbogen. Ze moeten voldoen aan een aantal criteria, zoals te vinden op de desbetreffende sites. Bijvoorbeeld de lengte en diameter van de schacht, lengte van de veren, soort punt, met hoorn verstevigde nokken en een minimaal gewicht.

 

    

Bij traditionele pijlen worden de veren vaak met garen omwikkeld. Zeker handig als je met huidlijm werkt, want dat kan niet goed tegen vocht, laat staan tegen een flinke regenbui. Bij de Standard mag je er voor kiezen de omwikkeling weg te laten, wat Jankees hier op verzoek heeft gedaan. Dit komt de pijlsnelheid en schietafstand ten goede.

Het resultaat: een fraai setje Pijlen (met een hoofdletter).

 

 


Diverse pijlen, Willem den Braver

Willem maakt pijlen in soorten en maten, en in wat voor maten!

 

Hier boven een setje unieke pijlen met dubbele footing en houten punt.

Een korte uitleg met van links naar rechts en van boven naar beneden: 1) Standaard schacht;   2) Gefreesde schacht. Steeds 90 graden gedraaid en vanuit het midden van de voorkant uitlopend naar buiten, circa 10 -12 centimeter lang;   3) Ingezaagde voorschacht van purperhart of een andere harde houtsoort;   4) In elkaar lijmen van de 2 delen, nog te omwikkelen of in te klemmen;   5) Punt in vorm gebracht door veel schaven, raspen en schuren, en dan aflakken.

(Voor meer info over footed arrows, zie ook hieronder bij Stefan van Asten)

 

Fraai bewerkte en gedecoreerde pijlen met selfnocks.

 

Boven een setje pijlen met opgezette nokken en stijlvolle cresting.

En daaronder een wel zeer groot exemplaar. Maar wees gerust, deze is niet om mee te schieten en bevat zeker geen explosieven. Zulke joekels maakt Willem voor "ceremoniŽle doeleinden". Een zeer originele prijs of een memorabel aandenken!

 

 


 

Footed arrows, Stefan van Asten

"Deze pijlen zijn voorzien van een hardhouten voorschacht. Deze voorschacht is deels voor de sier, maar heeft ook voordelen. Minder slijtage, breekt minder snel achter de punt, balanspunt van de pijl ligt verder naar voren en kan zorgen voor hogere spinewaarde. Ik heb eerst vier groeven gefreesd in een port orford cedar schacht. Dit is gedaan met behulp van een dremel in vaste opstelling en een speciale zelfgemaakte klem waar de schacht in past. Het freesje is een dremelfreesje nummer 640. Daarna zijn de hardhouten voorschachten met witte houtlijm of bruislijm op de schacht gelijmd. In deze, nog vierkante, voorschachten is een kruis gezaagd, zodat deze over de uitgefreesde schacht passen. Tijdens het lijmen worden ze omwikkeld met elastisch garen voor een goede gelijkmatige verbinding met de cedar schacht"

"De footings zijn van harde houtsoorten, zoals bijvoorbeeld walnoot en purperhart. De walnoot footings zijn gemakkelijk te bewerken, purperhart is echter zeer hard en lastig te schaven, een draaibank is geen overbodige luxe!"

 

"Deze pijl met gedraaide footing is eerst gelijmd en daarna met behulp van stoom gedraaid. Let er wel op dat je een goede hitte- en vochtbestendige lijm gebruikt, anders kan de footing los komen."

 

Dit is wel zeer fraai en wat je noemt de "Hogeschool for Footing". Voor wie het eens simpel wil proberen staat hier een voorbeeld.

 

 


Cresting machine, Stefan van Asten

 Het engelse "cresting" staat voor een decoratieve rand. Meestal in de zin van een sierlijst langs het dak of op meubels. In de handboog-wereld wordt er een gedecoreerde zone op de pijl mee bedoeld. Deze wordt meestal aangebracht aan het achtereinde van de pijl. Enerzijds puur voor het fraaie en anderzijds om je eigen pijlen beter te herkennen.

Stefan maakte zelf een handig machientje om de pijlen te laten draaien, zodat met verf en penselen mooi gelijkmatige banden en ringen aangebracht kunnen worden.  Hij gebruikte daarvoor een motortje met stroomregelaar. Wat je ook veel toegepast ziet worden is een (oude) traploos instelbare boormachine.

"Dit machientje is gemaakt van een oude ventilatormotor, deze wordt gebruikt om al draaiend verf op een schacht aan te brengen. De motor draait langzaam genoeg omdat er gebruik wordt gemaakt van een snoerdimmer (Ikea). Een stukje gasslang verbind de pijl met de as van de motor. Niet elke verf dekt goed, ik gebruik de kleine potjes modelbouwverf van Humbrol of Revell. De schacht 1 keer lakken voordat de cresting aangebracht wordt, kan helpen voor een strakker resultaat. "

 

 


 

WIE VOLGT?

(Home)