Armbeschermers

(Home)

 


Deze armbeshermer van Marcel van der Does is gebaseerd op het houtje - touwtje principe. Eenvoudig, fraai en doeltreffend. De "houtjes" zijn in dit geval gemaakt van stukjes bot.

Op dit thema zijn vele varianten mogelijk.

 

 

 

 


Ken je dat? Je nieuwe boog is klaar, 15 pond zwaarder dan de vorige, dus dat belooft wat. Yes! Maar na twee schoten sta je al te kermen van de pijn. Zo hard slaat de pees tegen je arm. Zo zo boogje, bijten naar de baas? Dus niet getreuzeld, vlug een armbeschermer gehaald. Verhip, het is zondag. Winkels dicht! Dan zelf maar aan de slag, want schieten zullen we.

Van een stukje hout en het koordje van een regenjas, inclusief schuifknoppen, kun je zelf een prima armbeschermer maken.

Probeer het houtje zo dun mogelijk te maken en laat het taps toe lopen in de richting van de pees. Maak aan de bovenkant groeven voor de koordjes, zodat de pees ze niet raakt en kapot slaat.

 

 

 


Met leer en een lange veter maak je ook snel een armbeschermer. Het meest eenvoudig door de veter door de zijkanten te rijgen. Aandoen, straktrekken en klaar is kees. (Leer nodig? Aan de achterkant van de bank kijkt toch nooit iemand!)

Hoe dikker het leer, hoe beter het vlak blijft, hoe minder gaten je nodig hebt.

 

Een nadeel van deze methode is dat de veter erg lang kan worden en dat het nogal wat tijd kost om hem aan te trekken. Zeker bij dun leer omdat je dan meer slagen van de veter nodig hebt om de armbeschermer mooi strak om je arm te krijgen. En als je hem omdoet blijven al die draden gemakkelijk haken achter de mouw van je shirt of trui.

Oplossing 1: Vervang de gaatjes door haakjes waar je de veter achter heen en weer haalt, zoals bij bergschoenen.

Oplossing 2: Reduceer het aantal draden en gaatjes. Om te zorgen dat de armbeschermer toch mooi strak zit heb je twee stokjes nodig.

 

Lijm of naai deze twee stokjes in de zijkanten van de, taps toelopende, armbeschermer. Door de stokjes wordt de spanning van de veter over de hele lengte van de armbeschermer verdeeld.

 

Twee of drie gaatjes aan elke kant is nu genoeg. Laat de veter ook maar twee of drie keer oversteken. Nu gaat hij zelfs gemakkelijk over meerdere lagen kleding en is snel strak te trekken.

 

 


Heb je ook een mooi, handig of origineel voorbeeld? Laat ons meegenieten.

 

(Home)