Uitrusting, pijlendragers

(Home)


Back and side quivers van Marc Wilborts.

Marc haalt veel voldoening uit het zelf maken en zelf doen. En met mooi resultaat, zoals te zien is aan deze pijlenkokers. In deze quivers worden de pijlen flink in de watten gelegd, want ze zijn luxe uitgevoerd met een binnenbekleding van vilt. Een mooi detail daarbij: de wol voor dit vilt is afkomstig van Marc zijn eigen schapen!

Klik door naar de handleiding waarmee je zelf aan de slag kunt. En daarvoor hoef je echt niet eerst een paar schapen te kopen! Veel plezier.

 

 


Pijlenkoker van Berenklauw, Marco Mulderij

 

Marco zijn koker komt rechtstreeks uit de natuur. Simpel, snel en mooi:

"De koker is van de stengel van een berenklauwbloem. Het is licht en heel sterk en gaat heel veel jaren mee. Het kost nog geen kwartier om hem te maken.

Het touw is lang zodat je kunt kiezen voor dragen aan de riem of op de rug hangen. De kwast die je kunt zien hangen, kan worden gebruikt voor pijlen te ontdoen van modder en zand. Maar ook kun je de kwast tussen de pijlen in de koker drukken, waardoor de pijlen er niet uit kunnen vallen als de koker te veel helt. "

 

Kleine waarschuwing: Berenklauw kan ontstekingen op de huid veroorzaken. Bij verse planten handschoenen dragen dus. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_berenklauw

 

 


Diverse pijlentassen van leer, Tonnie Hulskotte.

Deze pijlenkokers zijn helemaal met de hand gemaakt, geheel van leer. Overigens maakt Tonnie alles zelf, dus ook handschoenen, armbeschermers, bogen, pijlen en doelpakken. Soms ook de punten en dan van vuursteen natuurlijk!

 


Pijlentas van leer, Erik von Rotz.

Deze pijlenkoker ziet er serieus goed uit. Ik ben benieuwd wat voor bogen Erik zou kunnen maken.

Erik aan het woord: "Je hebt me geïnspireerd tot het zelf maken van een pijlenkoker. Ik was van plan om te gaan sparen voor de Gompy leren quiver, maar toen ik er één van dichtbij zag wist ik dat ik hem zelf moest gaan maken. Ik had nog wat leer liggen van de achterzijde van een bank.

Uiteindelijk heeft het me 4 volle avonden (en een deel van de bijbehorende nachten), een blaar op mijn rechtermiddelvinger (van de naald) en een vriendelijke schoenmaker (voor de lange naad) gekost. Maar het resultaat is er dan ook naar. Ik ben trots en mijn mede-gildeleden stonden met de bek open."

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rugkoker van pvc buis met beschermkap

Wilko Verboom maakte deze pijlenkoker van een pvc-buis en omkleede hem met leer. Wilko ziet de politie kennelijk niet als zijn grote vriend, vandaar de flap. Bij slecht weer beschermt deze de veren ook mooi.

Wilko: "Deze pijlenkoker is gemaakt van suède. Ik heb als basis een plastic koker genomen en daar omheen de stof opgemeten. Ik heb 2 kleuren Suède gemaakt, zie bovenflap en onderkant. De riem is van een oude voetbaltas en is dus makkelijk verstelbaar.Omdat de politie in Nederland nogal moeilijk kan doen en het soms slecht weer is, heb ik er aan de bovenkant een flap aan gemaakt, die teruggevouwen kan worden. De flap is van 2 lagen Suède gemaakt. Verder zit er een boord in de bovenkant, met een touwtje en een stop, om de boel dicht te houden. Het nadeel van suède is dat het niet zo goed tegen de regen kan. Doe er dus (als je suède gebruikt) geen kartonnen koker in die gekleurd is, want de suède zuigt de kleuren uit je koker het stof in."

 


Pijlendrager aan boog

Je bent scheepstimmerman en je wilt een pijlendrager. Dan neem je een voor de handliggende oplossing, namenlijk gereedschapklemmetjes op een houten frame.

Ziedaar de oplossing van Lars Kossen. En dan alles mooi "stealth-zwart" verven natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Houten pijlenkoker

 

Fraaie houten pijlenkoker gemaakt door Jur.

Houten latjes op ovalen spantjes met een leren draagriem.

 

 

 

 

 

 

 

 


Traditionele Pijlentas

zoals gebruikelijk bij veel Noordamerikaanse Indianen

 

Het aanzien moet wel even wennen. Maar praktisch is het zeker. Tijdens het lopen houd je de tas met je booghand tegen je lichaam. Rennen is geen probleem. Door de struiken banjeren ook niet doordat je hem op je rug draait. Ben je moe, dan kun je nog zitten ook, door hem op je buik te schuiven.

Tijdens het schieten kun je met je vrije hand goed bij de pijlen, welke je ook goed kunt zien.

Deze tas is gemaakt van soepel geitenleer.

 

 

 

 

 

Bij slecht weer houd je de pijlen droog door de flap naar voren te slaan.

Een versteviging in de vorm van een pijlschacht houdt de tas in vorm.

Door de ruwe zijde van het leer aan de binnenkant te gebruiken, blijven de pijlen zitten terwijl de tas bijna op zijn kop hangt.

 


Wie volgt ??

 

 

 

(Home)